Darmtherapie

De darmen geven een weerspiegeling van de gezondheid. Voor een goed werkend immuunsysteem is een gezonde spijsvertering noodzakelijk. 80% van de immuniteit bevindt zich namelijk in de darmen.

Verkeerde eetgewoonten, antibioticabehandelingen, infecties, erfelijke aanleg etc. kunnen de darmflora en hierdoor het immuunsysteem verstoren.

De darmflora beschermt uw lichaam tegen infecties, produceert belangrijke voedingsstoffen en speelt een belangrijke rol in uw immuunsysteem. Een goede balans in deze darmflora is dus essentieel. Als deze balans verstoord raakt, spreken we van een ‘bacteriële dysbiose’.

Als de darmen niet goed functioneren, kan dat ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Daarbij moeten we niet alleen denken aan herkenbare darmklachten, zoals obstipatie, diarree, winderigheid, slechte adem, spastische darm, de ziekte van Crohn of Colitis ulcerosa, maar ook aan andere klachten, zoals huidklachten / eczeem, hoofdpijnen, allergieën, chronische vermoeidheid, geheugen- en concentratieproblemen, depressiviteit, spierklachten, auto-immuunziekten, etc.

Met behulp van een stoelgangstest, is het mogelijk een gebrekkige vertering (spiervezels, zetmeel, neutrale vetten, vetzuren) in de ontlasting aan te tonen. Deze eenvoudige en snelle methode is een eerste aanwijzing op verstoringen in uw vertering of in uw opname. Soms kan verder onderzoek nodig zijn. 

Na vaststelling van wat net het probleem is, gaan we via fytotherapie, enzymtherapie en uiteraard gericht voedingsadvies de oorzaak van het probleem aanpakken en er voor zorgen dat men terug een gezonde, goed functionerende darmfunctie verkrijgt. Dit zal op zijn beurt de immuniteit ten goede komen, waardoor een heel scala aan problemen opgelost kan worden.

Meer info over het belang van gezonde darmen vindt u ook op mijn blog via onderstaande link, druk op “Meer lezen over” om het volledige artikel te lezen.