Alkalisch eetdagje

Ontbijt :

Warme appel- en perencompote met rozijntjes

Voor 4 personen

  • 4 appelen
  • 2 peren
  • 100 gram rozijnen
  • kaneel
  • kokosbloesemsuiker (optioneel, een klein beetje)

Werkwijze

  1. Week de rozijnen. 
  2. Schil de appelen en snijd ze in kleine stukjes. 
  3. Stoof de appeltjes en peren tot moes . 
  4. Voeg ook de rozijnen toe.
  5. Voeg kaneel en kokosbloesemsuiker naar smaak toe.

Lunch :

Ovenstoofpot van wortelgroenten

Voor 4 personen

  • 500 gr zoete aardappelen
  • 250 gr wortelen
  • 250 gr pastinaak
  • 250 gr rapen
  • 250 gr aardperen
  • 250 gr koolrabi
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes look
  • olijfolie
  • zeezout
  • zwarte peper
  • currypasta of poeder (of maak zelf de Zuid-Afrikaanse currypasta, recept op aanvraag)
  •  kokosroom

Werkwijze

  1. Verwarm de oven op 220°
  2. Schil of schraap de groenten, afhankelijk van de groenten
  3. Snij de groenten en de zoete aardappelen in gelijke stukken (alles even groot)
  4. Snij de sjalotjes in 4 stukken
  5. Versnipper of pers de look
  6. Doe de groenten en de zoete aardappelen in een ingevette ovenschaal
  7. Overgiet het met de kokosroom
  8. Kruiden naar smaak
  9. Kook het 40 min in de oven

Diner :

Pompoensoep

Voor 4 personen

  • verse pompoen (of diepvries)
  • 200 gram prei
  • 2 liter bouillon
  • 1 bosje peterselie
  • tijm
  • laurierblaadjes
  • zout / peper

Werkwijze

  1. Stoof de pompoen en prei in olijfolie
  2. Voeg 2 liter bouillon toe en laat koken met de laurier en tijm
  3. Haal de laurierblaadjes en tijm er uit en mix de soep
  4. Hak de peterselie fijn en doe deze op het laatste in de soep

Exotische veldsla met zoete aardappel

Voor 4 personen

  • 400 gram veldsla
  • 2 appelen
  • 1 zoete aardappel

Voor de dressing

  • 100 ml  sojayoghurt
  • 2 tl citroensap
  • 1 appel
  • 40 ml sojamelk
  • 1 mespuntje chilipoeder
  • zout
  • zwarte peper

Werkwijze

  1. Was de veldsla en dep hem droog.
  2. Snijd de appel in blokjes.
  3. Schil de zoete aardappelen en rasp ze.
  4. Rasp de appel.
  5. Meng eerst de yoghurt met de melk, voeg dan de  geraspte appel en citroensap toe. Breng de dressing op smaak met chilipoeder, zout en peper.
  6. Doe de veldsla met de appelen en zoete aardappelen in een kom, of verdeel ze over glaasjes.
  7. Druppel er een deel van de dressing overheen en geef de rest van de dressing er apart bij.

Belangrijk!

-> Eet GEEN granen, vlees, vis, kip, dierlijke melkproducten, geraffineerde suikers

Drink naar believen :

  • Zuiver water
  • Citroenwater (eventueel gezoet met een klein beetje ahornsiroop)
  • Gemberthee (spijsvertering bevorderend)
  • Brandnetelthee (bloedzuiverend)
  • Moerasspireathee (ondersteuning van de nieren)
  • Paardenbloemthee (ondersteuning van de lever)

-> Drink GEEN koffie, zwarte thee, dierlijke melk, gezoete fruitsappen of frisdranken!