Recepten

telkens voor 4 personen

Gebakken appeltjes met steranijs

  • kaneelpoeder
  • 100 ml  kokosroom
  • steranijs(poeder) of gedroogde steranijspeultjes
  • 2 el agavesiroop
  • 4 appelen
  • vanille
  • olijfolie

Werkwijze

  1. Giet de room in een steelpannetje en breng aan de kook.
  2. Voeg de steranijs en de agavesiroop toe en laat bijna koken.
  3. Laat even  zachtjes pruttelen zodat de smaken zich kunnen vermengen.
  4. Schil ondertussen de appelen, gooi het klokhuis weg en snij ze in acht partjes.
  5. Zet ze op een bakplaat in de oven tot ze goudbruin zijn.
  6. Bestrooi met de vanille en kaneel.  
  7. Op het laatst begieten met de saus van steranijs.

Budwig

  • 250 ml geitenyoghurt
  • 50 gram gedroogd fruit
  • 25 gram pitten en zaden
  • 1 banaan

Werkwijze

  1. Zet de avond van tevoren de gedroogde vruchten in de week.
  2. Plet de banaan en vermeng met de geitenyoghurt
  3. Doe er agavesiroop bij om een beetje te zoeten.
  4. Voeg de in stukjes gesneden gedroogde vruchten en de pitten en zaden toe en meng onder elkaar.
  5. Garneer met enkele stukjes gedroogde abrikozen en wat kokosschilfers.

Vers fruit met vanillesaus

Vers fruit

  • 2 kiwi’s
  • 2 appelen
  • 100 gram frambozen
  • 100 gr aardbeien
  • 100 gram druiven
  • 50 gram amandelschilfers

Vanillesaus

  • 250 ml rijstmelk
  • 250 ml rijstroom
  • 1 vanillestokjes
  • 1 tl maïzena
  • 2 eieren
  • 50 gram kokosbloesemsuiker

Werkwijze fruit

  1. Snijd het fruit in stukjes

Werkwijze saus

  1. Schenk de melk en de room in een pan met dikke bodem. Snijd de vanillestokjes in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Breng het melkmengsel met het merg en stokje aan de kook en laat het 10 minuten op een laag vuur doorkoken.
  2. Los de maïzena op in water. Splits de eieren (het eiwit wordt niet gebruikt). Klop de eierdooiers, maïzena en de kokosbloesemsuiker schuimig totdat het bleek en romig ziet.
  3. Schenk al roerend een scheut hete melk bij het eiermengsel. Klop het geheel goed door. Schenk het eiermengsel in de pan van de hete melk. Verwarm de saus al roerend met een houten lepel tot de saus gebonden is.

Laat afkoelen en serveer de saus en het fruit apart. Versier het fruit met de amandelschilfers.

Witloofsoep met mosterd

  • 750 gram witloofstronkjes
  • 1 grote aardappel
  • 1 prei
  • 1 ajuin
  • 1 appel
  • 350 ml water
  • 700 ml groentebouillon
  • 4 el geklopte (soja)room
  • 2 el graanmosterd
  • kervel
  • vetstof

Werkwijze

  1. Snijd alle groenten fijn en stoof ze aan in wat vetstof.
  2. Bevochtig na 5 minuten met het water en voeg een goeie lepel groentebouillon aan toe.
  3. Laat 45 minuten koken en mix het geheel glad.
  4. Meng de geklopte room met de graanmosterd.
  5. Serveer de soep met een lepel mosterdroom en bestrooi met kervel.

Rodebietsoep
  • 2 el kokosolie
  • 1 ui
  • 1 handje bladpeterselie
  • 2 selderijstengels
  • 1 prei
  • 0,5 rode paprika
  • 1 wortel
  • 1 rode biet
  • 1l groentebouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 blik tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook
  • verse dille
  • nootmuskaat
  • 0,5 potje zure room
  • peper en zout
  • nootmuskaat

Werkwijze

  1. Snij de uien fijn
  2. Snij de bladpeterselie in stukjes
  3. Snij de selder, prei, paprika en wortel in stukken
  4. Schil de rode biet en snij in stukken
  5. Snij de knoflook in stukjes
  6. Bak de uien en peterselie enkel minuten in de olie
  7. Voeg selder, prei, paprika en wortel toe en laat zacht worden
  8. Laat de blokjes biet even meestoven en giet er de bouillon over
  9. Voeg de laurier en knoflook, tomatenpuree en dille toe
  10. Laat 30 min zachtjes koken en kruid met nootmuskaat
  11. Laat de soep 1u trekken
  12. Mix ze en doe ze door de zeef
  13. Serveer de soep met in elk bord een theelepel zure room

Salade niçoise
  • 400 gr gemengde sla
  • 1 ui (bij voorkeur rode)
  • 100 gr groene boontjes
  • 1 komkommer
  • 2 tomaten
  • 200 gr tonijn (vers of uit blik in eigen nat)
  • 8 ansjovis (vers of uit blik)
  • enkele kappertjes
  • 16 zwarte olijven
  • 4 eieren
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • wijnazijn
  • versgemalen peper

Werkwijze

  1. Kook de eieren hard en laat ze afkoelen
  2. Kook de boontjes beetgaar en laat ze afkoelen
  3. Was en droog de sla, komkommer en tomaten
  4. Snij de komkommer in plakjes, de tomaten in partjes en de ui in fijne ringen
  5. Laat de tonijn en de ansjovis uitlekken indien u blik gebruikte
  6. Breek de tonijn in stukken en voeg wat citroensap toe aan de vis
  7. Doe de sla, komkommer, tomaten, olijven in een grote kom
  8. Voeg naar smaak olijfolie, azijn en peper toe
  9. Voeg de tonijn, ansjovis en enkel kappertjes toe
  10. Garneer tot slot met de hardgekookte eieren en de uiringen

Ratatouille
  • 1 courgette
  • 250 gr champignons
  • 1 rode paprika
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 vleestomaten
  • 1 el. olijfolie
  • 2 laurierblaadjes
  • ½ el. bouillonpoeder
  1. Was de courgette en snijd hem in plakjes
  2. Veeg de champignons schoon, verwijder het onderste deel van de steeltjes en halveer ze
  3. Was de paprika, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd hem in reepjes
  4. Pel de ui en snijd hem in ringen
  5. Pel en halveer de knoflookteentjes
  6. Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd ze in grove stukken
  7. Verhit de olijfolie in een pan op matig vuur
  8. Fruit de uiringen 2-3 minuten
  9. Voeg de rest van de groenten toe
  10. Voeg laurier en bouillonpoeder toe en laat de ratatouille nog 50 min op een laag vuur staan.

    Kan gecombineerd worden met bv. rijst, quinoa

Tomaatjes gevuld met kruidig kippengehakt met knolselder en witloof

  • 600 gram kippengehakt
  • 300 gram champignons
  • 4 tomaten
  • peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 knolselder
  • 400 gram witloofstronkjes
  • olijfolie
  • peper en zout

Werkwijze

  1. Hak de champignons, peterselie, knoflook fijn (gebruik cuttermachine).
  2. Kruid met peper en zout en bak de champignons.  
  3. Meng de champignonvulling onder het kippengehakt.
  4. Vul de tomaten met de mengeling en bak in de oven. 
  5. Bak van de overschot van de champignonmengeling een vleesbrood.
  6. Schil de knolselder en snijd in stukken.
  7. Snijd het witloof in ringetjes.
  8. Stoom de groenten gaar.
  9. Werk eventueel nog af met zwarte peper.

Korma van groenten

  • 1 ui fijngesneden
  • 1,5 el kokosolie
  • 1,5 spl currypasta
  • 200 ml kokosmelk
  • 1,5 broccoli
  • 3 wortelen kleingesneden
  • 2 pastinaak kleingesneden
  • 2 handjes vol snijbiet fijngesneden
  • 1/2 potje koriander kleingesneden
  • 500 gram quinoa

Werkwijze

  1. Kook de quinoa gaar
  2. Bak de uien in de olie
  3. Voeg de currypasta toe en bak nog 1 minuut
  4. Voeg de kokosmelk toe en laat indikken
  5. Stoom de groenten gaar
  6. Voeg de currysaus toe aan de groenten

Voeg de koriander erbij bij het opdienen

 Pasta met pompoensaus en groene groenten

  • 4 gele of oranje paprika’s
  • 1 teentje knoflook
  • 1/4 grote pompoen of diepvries
  • peper en zout
  • Tello
  • olie
  • 1/4 tl geraspte sinaasappelschil
  • 1 bosjes peterselie
  • 1 scheut (soja)room
  • 400 gram pasta
  • 400 gram diepvrieserwtjes
  • 400 gram broccoli-roosjes
  • 400 gram groene boontjes

Werkwijze

  1. Gril de paprika en de ongepelde knoflookteentjes in de oven.
  2. Pel de paprika en knoflook.
  3. Warm de oven voor op 180°C.
  4. Stoof de pompoen gaar en mix met de gegrilde knoflook en een scheutje soyaroom en breng op smaak met peper en zout en sinaasappelschil.
  5. Snijd de paprika in reepjes en meng ze onder de saus.
  6. Stoom de erwtjes, boontjes en broccoli-roosjes gaar en kruid af met Tello.
  7. Serveer apart

Rauwe bosvruchtentaart

Voor de bodem (wordt een grote bakvorm met bakpapier)

  • 50 gram amandelen
  • 100 gr ontpitte dadels

Voor de vulling

  • 100 kg cashewnoten (paar uur geweekt)
  • 100 gram honing
  • 100 gram kokosroom
  • 1 citroen, je gebruikt de rasp en het sap!
  • 1 tl vanille extract
  • 600 gr bosvruchten (of andere vruchten, diepvries)

Versiering

  • 1 bakje verse frambozen of bramen

Werkwijze

  1. Hak in de keukenmachine eerst de amandelen en voeg de dadels toe
  2. Bedek de bodem van de bakplaat met bakpapier en invetten met kokosolie.  De bodem met de dadel/amandelmengsel bedekken. Als het teveel kleeft, maak je handen dan nat met water, dan kun je het makkelijk verspreiden.
  3. Spoel de cashewnoten af en hak ze fijn.
  4. Voeg de honing, kokosolie, rasp & sap van citroen en vanille toe, meng dit tot één geheel.
  5. Verdeel dit mengsel in 2 gelijke delen
  6. Voeg 600 gr vruchten toe bij 1 helft en meng dit.
  7. Doe een laagje cashewmengsel in de vorm en daarna het vruchtenmengsel
  8. Versier met enkele verse frambozen of bramen .
  9. Zet de taartjes even in de vriezer om te laten opstijven

Chocoladetaart met rode bieten

  • 100 gram pure chocolade, grof gehakt
  • 2 bio eieren
  • 150 gram gepelde, gekookte rode bieten, gepureerd
  • 2 el ongezoete appelmoes
  • 1/2 el donkere agavesiroop
  • 1/2 el fijngemalen lijnzaadjes
  • 1/2 el ongezoete cacaopoeder
  • 1/2 tl (wijnsteenzuur)bakpoeder
  • 1/2 tl vanille
  • snuifje zeezout of roze himalayazout
  • 100 gram gram amandelmeel
  • 2 el kokosolie, gesmolten

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Leg bakpapier in de ovenschaal
  3. Smelt de chocolade au bain marie of in een schaaltje in de opwarmende oven.
  4. Klop de eieren los en roer de bietenpuree erdoor.
  5. Voeg de appelmoes, agavesiroop, lijnzaad, cacaopoeder, bakpoeder, vanille en zout toe en meng tot een glad geheel.
  6. Roer het amandelmeel, gesmolten kokosvet en als laatste de gesmolten chocolade erdoor.
  7. Roer heel goed door.
  8. Giet de mix in de ovenschaal en bak de taart in 35 min gaar.
  9. Controleer op gaarheid.
  10. Laat de taart in de vorm afkoelen en haal daarna uit de vorm.

Al deze recepten werden met zorg samen gesteld door mijn collega Ingrid De Coninck.

Moesten deze voorproefjes naar meer smaken, aarzel dan niet om contact met me op te nemen via info@adosa.be en ik vertel je graag vrijblijvend alles over ons unieke concept waarbij u voor slechts 1 euro per dag zo lang u wil kan genieten van een heerlijk ontbijt, lunch en diner.