Maandelijkse weggever

Ontbijt

Gebakken kokosbanaan

voor 2 personen

  • 4 bananen
  • 1 citroen
  • 1 appelsien
  • olijfolie
  • 3 el kaneel
  • 3 el  geraspte kokos

Werkwijze

Verwarm de oven tot 200 graden. Snijd de bananen in de lengte en nog een keer door de helft. Doe ze in een ovenschotel. Smeer ze in met olie. Pers de appelsien en de citroen. Overgiet de bananen met het sap. Als  laatste besprenkel je ze met de kaneel en geraspte kokosnoot. Bak ze 10 minuten in de oven, of totdat ze goudbruin zijn.

Warm fruit

voor 2 personen

  • 2 bananen
  • 1 appel
  • 1 citroen
  • 1 trosje druiven
  • 2 schijven ananas
  • 1 dl amandelroom
  • 1 tl kaneel
  • 4 pecannoten

Werkwijze

Schil en snij alle fruit in stukjes.  Pers de citroen. Voeg de amandelroom erbij en kruid met kaneel. Doe alles in een pot en breng even aan de kook. Werk af met de noten.

Appel met noten en room

voor 2 personen

  • 2 appels
  • 4 el (soja)room
  • vloeibare honing
  • 4 el walnoten

Werkwijze

Boor het klokhuis uit de appel maar schil hem niet. Maak de opening bovenaan wat groter.
Hak de noten grof en meng ze met wat honing Zet de appel rechtop in een klein ovenschaaltje en vul de vrucht met de noten. Laat 15 minuten garen in een voorverwarmde oven van 200°C.
Klop de room op tot hij vrij dik maar nog vloeibaar is. Leg elke appel op een bord en schep er een lepel room naast.

Lunch

Quesadillas

voor 2 personen

  • 1 ajuin
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 avocado
  • 2 maïstortilla’s
  • 6 zwarte olijven
  • beetje mayonaise
  • 2 el gehakte verse koriander
  • 2 el gehakte verse bieslook

Werkwijze

Hak de bieslook en koriander fijn. Snipper de ajuin en paprika’s fijn. Snij de avocado in stukjes. Roer de kruiden onder de mayonaise. Besmeer de tortilla met de kruidenmayonaise. Beleg met de paprika’s, ajuin, avocado en olijven. Vouw de tortilla toe. Verwarm in de pan of eet de tortilla koud.

Marokkaanse wortel-kikkererwtensalade

voor 2 personen

  • 1 appel
  • 4 wortelen
  • 3 el sinaasappelsap
  • 1/2 tl mosterd
  • 1/2 tl honing
  • 5 ontpitte zwarte olijven
  • Olijfolie
  • 100 g kikkererwten (uit blik of gekookt)
  • een handvol verse koriander
  • peper
  •  zout
  • 1 el sesamzaadjes

Werkwijze

Maak een dressing door de te vermengen met het sinaasappelsap, de mosterd en de honing. Breng de dressing op smaak met peper en zout. Schil en rasp de wortelen. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in blokjes. Snijd de olijven in ringen. Hak de koriander fijn. Vermeng alle ingrediënten.

Mexicaans roerei

voor 2 personen

  • 1 grote zoete ui
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 3 teentjes look
  • 4 eieren
  • olijfolie
  • tabasco
  • bosje verse gehakte koriander
  • zout

Werkwijze

Kluts de eieren, kruid met zout en fijngehakte koriander en bak hiermee een omelet. Breek met een vork de omelet in stukken en zet opzij. Snij de paprika in stukjes. Pers de knoflook. Snijd de uien fijn en stoof ze zacht in wat olie. Meng met de paprika’s en voeg de geperste knoflookteentjes toe. Kruid met zout en tabasco en laat even pruttelen. Voeg de omelet toe, laat opwarmen en werk af met wat verse ko­rian­derblaadjes.

Diner

Marokkaans gekruide kip en olijvenstoofpot

voor 2 personen

  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 wortel, dik gesneden
  • 150g gebraden kiprestjes, in hapklare stukjes gescheurd
  • 150 gr haverroom
  • olijfolie
  • 200g blikje fijngehakte tomaten
  • ½ bouillonblokje, verkruimeld
  • 200g blik kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
  • 30g ontpitte zwarte olijven, uitgelekt en afgespoeld
  • 2 el verse koriander, fijngehakt
  • 2 tl Ras El Hanout kruidenmix of Marokkaanse kruidenmix

Werkwijze

Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem en voeg de ui en wortels toe. Sauteer de groenten op laag vuur gedurende 5 minuten. Roer de kruidenmix erdoor en bak al roerend een minuut of zo. Schep de tomaten erbij, voeg het bouillonblokje en de haverroom erbij. Roer de kikkererwten en de olijven erdoorheen, voeg kruiden toe en breng aan de kook.

Laat 10 minuten sudderen, om de saus dikker te maken. Voeg de kip toe en bak gedurende 5 minuten tot het geheel door en door opgewarmd is. Roer de koriander erdoorheen

Venkel en aardappel dauphinoise

voor 2 personen

  • 100 g aardappelen, geschild, dun gesneden
  • 1 venkelknol, dun gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst
  • 100 ml haverroom
  • 2 el maïzena
  • olijfolie
  • groentebouillon
  • blaadjes van 2 takjes tijm plus een paar extra voor de garnering
  • zout
  • peper

Werkwijze

De oven voorverwarmen tot 180°C. Vet een ovenvaste gratinschotel in met olijfolie. Leg plakjes aardappelen enigszins overlappend op de bodem van de schotel. Spreid er een laag venkel over. Kruid met versgemalen zwarte peper en tijmblaadjes.

Roer een mengsel van haverroom, knoflook, bouillonpoeder en maizena dooreen met een garde. Giet in een pan. Verwarm de melk al roerend langzaam tot deze enigszins aandikt.

Giet de helft van de saus over de groenten. Ga door met het aanbrengen van nieuwe laagjes en giet de rest van de saus erover.

Dek de schotel dan af met aluminiumfolie. Zet in de oven en bak gedurende 1 uur. Verhoog de warmte tot 220°C. Verwijder de folie en zet de schotel terug in de oven gedurende nog eens 30 minuten of tot het gerecht bovenaan goudbruin gekleurd is. Bestrooi  met extra tijmblaadjes en dien op.

Gouden Pompoencurry

voor 2 personen

  • 2 grote ajuinen (in plakjes)
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 2 groene paprika’s (in stukjes)
  • 350 gr pompoen, geschild en in stukjes
  • 150 gr rijst
  • 1 tl honing
  • olijfolie
  • groentebouillon
  • zeezout
  • ½ el mosterdzaadjes
  • 1 stukje gemberwortel ( geschild en geraspt)
  • 1 tl kurkuma
  • 1 el verse koriander (gehakt)

Bovenkant formulier

Werkwijze

Verwarm de olie en bak de mosterdzaadjes enkele minuten.

Voeg dan de uien, knoflook, gember en paprika’s toe. Roerbak dit 5 minuten. Voeg de kurkuma toe en roer deze zeer goed door het mengsel. Voeg daarna de pompoen, een beetje zout en de honing toe en meng alles goed. Laat dit alles 10 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan. Roer af en toe. Schenk daarna de groentebouillon erbij en laat koken tot de pompoen zacht is (ongeveer 10 minuten). Serveer, bestrooid met verse korianderblaadjes.

Kook ondertussen rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

De aangeboden recepten  werden voor u verzameld en aangepast door

mijn collega Ingrid De Coninck