Ontbijt
Gebakken kokosbanaan
voor 2 personen
- 4 bananen
- 1 citroen
- 1 appelsien
- olijfolie
- 3 el kaneel
- 3 el geraspte kokos
Werkwijze
Verwarm de oven tot 200 graden. Snijd de bananen in de lengte en nog een keer door de helft. Doe ze in een ovenschotel. Smeer ze in met olie. Pers de appelsien en de citroen. Overgiet de bananen met het sap. Als laatste besprenkel je ze met de kaneel en geraspte kokosnoot. Bak ze 10 minuten in de oven, of totdat ze goudbruin zijn.
Warm fruit
voor 2 personen
- 2 bananen
- 1 appel
- 1 citroen
- 1 trosje druiven
- 2 schijven ananas
- 1 dl amandelroom
- 1 tl kaneel
- 4 pecannoten
Werkwijze
Schil en snij alle fruit in stukjes. Pers de citroen. Voeg de amandelroom erbij en kruid met kaneel. Doe alles in een pot en breng even aan de kook. Werk af met de noten.
Appel met noten en room
voor 2 personen
- 2 appels
- 4 el (soja)room
- vloeibare honing
- 4 el walnoten
Werkwijze
Boor het klokhuis uit de appel maar schil hem niet. Maak de opening bovenaan wat groter.
Hak de noten grof en meng ze met wat honing Zet de appel rechtop in een klein ovenschaaltje en vul de vrucht met de noten. Laat 15 minuten garen in een voorverwarmde oven van 200°C.
Klop de room op tot hij vrij dik maar nog vloeibaar is. Leg elke appel op een bord en schep er een lepel room naast.
Lunch
Quesadillas
voor 2 personen
- 1 ajuin
- 1 groene paprika
- 1 rode paprika
- 1 avocado
- 2 maïstortilla’s
- 6 zwarte olijven
- beetje mayonaise
- 2 el gehakte verse koriander
- 2 el gehakte verse bieslook
Werkwijze
Hak de bieslook en koriander fijn. Snipper de ajuin en paprika’s fijn. Snij de avocado in stukjes. Roer de kruiden onder de mayonaise. Besmeer de tortilla met de kruidenmayonaise. Beleg met de paprika’s, ajuin, avocado en olijven. Vouw de tortilla toe. Verwarm in de pan of eet de tortilla koud.
Marokkaanse wortel-kikkererwtensalade
voor 2 personen
- 1 appel
- 4 wortelen
- 3 el sinaasappelsap
- 1/2 tl mosterd
- 1/2 tl honing
- 5 ontpitte zwarte olijven
- Olijfolie
- 100 g kikkererwten (uit blik of gekookt)
- een handvol verse koriander
- peper
- zout
- 1 el sesamzaadjes
Werkwijze
Maak een dressing door de te vermengen met het sinaasappelsap, de mosterd en de honing. Breng de dressing op smaak met peper en zout. Schil en rasp de wortelen. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in blokjes. Snijd de olijven in ringen. Hak de koriander fijn. Vermeng alle ingrediënten.
Mexicaans roerei
voor 2 personen
- 1 grote zoete ui
- 1 groene paprika
- 1 rode paprika
- 3 teentjes look
- 4 eieren
- olijfolie
- tabasco
- bosje verse gehakte koriander
- zout
Werkwijze
Kluts de eieren, kruid met zout en fijngehakte koriander en bak hiermee een omelet. Breek met een vork de omelet in stukken en zet opzij. Snij de paprika in stukjes. Pers de knoflook. Snijd de uien fijn en stoof ze zacht in wat olie. Meng met de paprika’s en voeg de geperste knoflookteentjes toe. Kruid met zout en tabasco en laat even pruttelen. Voeg de omelet toe, laat opwarmen en werk af met wat verse korianderblaadjes.
Diner
Marokkaans gekruide kip en olijvenstoofpot
voor 2 personen
- 1 ui, fijngehakt
- 1 wortel, dik gesneden
- 150g gebraden kiprestjes, in hapklare stukjes gescheurd
- 150 gr haverroom
- olijfolie
- 200g blikje fijngehakte tomaten
- ½ bouillonblokje, verkruimeld
- 200g blik kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
- 30g ontpitte zwarte olijven, uitgelekt en afgespoeld
- 2 el verse koriander, fijngehakt
- 2 tl Ras El Hanout kruidenmix of Marokkaanse kruidenmix
Werkwijze
Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem en voeg de ui en wortels toe. Sauteer de groenten op laag vuur gedurende 5 minuten. Roer de kruidenmix erdoor en bak al roerend een minuut of zo. Schep de tomaten erbij, voeg het bouillonblokje en de haverroom erbij. Roer de kikkererwten en de olijven erdoorheen, voeg kruiden toe en breng aan de kook.
Laat 10 minuten sudderen, om de saus dikker te maken. Voeg de kip toe en bak gedurende 5 minuten tot het geheel door en door opgewarmd is. Roer de koriander erdoorheen
Venkel en aardappel dauphinoise
voor 2 personen
- 100 g aardappelen, geschild, dun gesneden
- 1 venkelknol, dun gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngeperst
- 100 ml haverroom
- 2 el maïzena
- olijfolie
- groentebouillon
- blaadjes van 2 takjes tijm plus een paar extra voor de garnering
- zout
- peper
Werkwijze
De oven voorverwarmen tot 180°C. Vet een ovenvaste gratinschotel in met olijfolie. Leg plakjes aardappelen enigszins overlappend op de bodem van de schotel. Spreid er een laag venkel over. Kruid met versgemalen zwarte peper en tijmblaadjes.
Roer een mengsel van haverroom, knoflook, bouillonpoeder en maizena dooreen met een garde. Giet in een pan. Verwarm de melk al roerend langzaam tot deze enigszins aandikt.
Giet de helft van de saus over de groenten. Ga door met het aanbrengen van nieuwe laagjes en giet de rest van de saus erover.
Dek de schotel dan af met aluminiumfolie. Zet in de oven en bak gedurende 1 uur. Verhoog de warmte tot 220°C. Verwijder de folie en zet de schotel terug in de oven gedurende nog eens 30 minuten of tot het gerecht bovenaan goudbruin gekleurd is. Bestrooi met extra tijmblaadjes en dien op.
Gouden Pompoencurry
voor 2 personen
- 2 grote ajuinen (in plakjes)
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 2 groene paprika’s (in stukjes)
- 350 gr pompoen, geschild en in stukjes
- 150 gr rijst
- 1 tl honing
- olijfolie
- groentebouillon
- zeezout
- ½ el mosterdzaadjes
- 1 stukje gemberwortel ( geschild en geraspt)
- 1 tl kurkuma
- 1 el verse koriander (gehakt)
Bovenkant formulier
Werkwijze
Verwarm de olie en bak de mosterdzaadjes enkele minuten.
Voeg dan de uien, knoflook, gember en paprika’s toe. Roerbak dit 5 minuten. Voeg de kurkuma toe en roer deze zeer goed door het mengsel. Voeg daarna de pompoen, een beetje zout en de honing toe en meng alles goed. Laat dit alles 10 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan. Roer af en toe. Schenk daarna de groentebouillon erbij en laat koken tot de pompoen zacht is (ongeveer 10 minuten). Serveer, bestrooid met verse korianderblaadjes.
Kook ondertussen rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
De aangeboden recepten werden voor u verzameld en aangepast door
mijn collega Ingrid De Coninck