Derma- en podosegmentale reflexologie

Dermasegmentale reflexologie of kortweg “DSR” is een manuele behandeling met veel therapeutische mogelijkheden.

 Er wordt in de diepte gewerkt op huidsegmenten, spieren en botten, met een reflectorische werking naar de organen toe. Men maakt door middel van een aangepaste massagetechniek verharde en pijnlijke spanningsgebieden los. Hierdoor ontstaat een betere doorbloeding, die enerzijds zorgt voor de aanvoer van voedingsstoffen, warmte en zuurstof, en anderzijds voor de afvoer van opgehoopte gifstoffen. Veel water drinken na de behandeling is dan ook de boodschap om het lichaam te helpen deze gifstoffen makkelijker te verwijderen.

Een DSR behandeling werkt in dit geval vooral symptomatisch, maar brengt al wel dadelijk een pijnverlichting teweeg bij de patiënt.

Podosegmentale reflexologie of kortweg “PSR” is het uitoefenen van druk op de huidsegmenten van de voet.

Deze behandeling wordt in de volksmond ook wel eens voetreflexologie genoemd. Aan de kleine segmenten op de voeten worden door middel van manuele massage of massagestokjes impulsen gegeven die naar de hersenen worden gestuurd. De hersenen zetten deze impulsen om en ze worden dan via het ruggenmerg en het zenuwstelsel naar de organen gestuurd.