Laat je voeding je medicijn zijn

Door sandra op 7 september, 2012 – 12:26

“Laat je voeding je medicijn zijn.”

Deze uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde heeft vandaag de dag nog altijd zijn waarde.

Velen beseffen niet meer hoe belangrijk gezonde voeding is. Niet alleen kan het uitsluiten van ongezonde voeding heel wat betekenen voor je algeheel welbevinden maar het inschakelen van de correcte, gezonde voeding kan je lichaam ook helpen om heel wat kwaaltjes en kwalen op te lossen.

Velen staan er niet meer bij stil wat het nuttigen van voeding eigenlijk tot functie heeft. Voeding stilt uiteraard onze honger en geeft ons een voldaan gevoel maar voeding zou in de eerste plaats een manier moeten zijn om vitaminen, mineralen, … aan te dragen om ons lichaam toe te laten optimaal te functioneren. Er is dan ook een levensgroot verschil tussen eten en zich voeden!

Ieder van ons heeft een ongelooflijk groot zelfherstellend mechanisme in zijn eigen lichaam! Kunst is om dit te ondersteunen en o.a. voeding speelt hierbij een grote rol.

Ik geef hierbij dan ook graag een aantal voorbeelden van hoe voeding je kan helpen om bepaalde klachten op te lossen.

Let wel bij ernstige en/of aanhoudende klachten moet er steeds een arts en/of therapeut geraadpleegd worden.

ACUTE MAAGONTSTEKING (gastritis): misselijkheid, braken, pijn

Behandeling:

 1 à 3 dagen spontaan vasten

 Grote hoeveelheden kamillethee met honing (pas toevoegen als thee afgekoeld is) nuttigen

 Telkens kleine hoeveelheden voedsel eten, regelmatig per dag

 Bij voorkeur extra broccoli, bosbessen en eventueel cactusvruchten nuttigen

 Opdrijven van Vit A: duindoornbes, braambes, banaan, zwarte bes

 Opdrijven van caroteen: wortelen, peterselie, venkel, spinazie

 Opdrijven van Vit B1: rozijnen, avocado, zwarte bes

 Opdrijven van Vit B3: avocado, banaan, dadels, nectarine

 Opdrijven van Vit B6: zuurkool, banaan, avocado, rozijnen, walnoten

ONRUSTIGE MAAG: maagpijn, hoge maagzuurproductie, zure oprispingen

Behandeling:

 Licht verteerbaar voedsel nemen (kleinere maaltijden per dag)

 Honing (verzacht en kalmeert de maag)

 Eventueel een klein stukje brood eten (absorbeert het te veel aan zuur)

 Bij te veel maagzuur: zuur remt zuur, vandaar zure producten nuttigen

 Molkosan (1:6 water)

 Appelazijn

 Citroensap

DIARREE: dunne, waterige ontlasting, buikpijn en –krampen, bij zuigelingen; slaperigheid, slecht reageren, slappe huid, glazige ogen, droge en plakkerige mond en tong, voortdurend huilen

Behandeling:

 Oorzaak aanpakken

 Alleen stoppende voedingsmiddelen zoals: bosbessen of –sap, geraspte appel, rijstwater drinken, witte rijst eten, banaan, braambessen

 Voldoende drinken om uitdroging te voorkomen

 Drinken van groentensap of fruitsap om verlies aan mineralen aan te vullen

DARMVERSTOPPING: onregelmatige stoelgang (meerdere dagen tussen), droge harde stoelgang, keutelvormig, pijnlijke ontlasting, pijnlijke en opgezette buik

Behandeling:

 Voldoende ballaststoffen (fruit en groenten)

 Stoelgangbevorderende remedies: glas lauw water drinken op nuchtere maag, eetlepel olie op nuchtere maag, kleiwater, lijnzaadslijmen drinken, gedroogde pruimen en vijgen eten, kruidenthee (sennablaadjes, peulen, vuilboomschors)

HUIDPROBLEMEN

Behandeling :

 Goede voeding voor huidkwalen :

broccoli, cactusvruchten, asperges, kaki, rode biet, kervel, lijnzaad, tarwekiemen, honing, komkommersap

 Verboden voedingsmiddelen :

suiker, dierlijke vetten, alles wat gebakken of gefrituurd is, melk en melkprodukten, fast food

 Graanvoeding beperken

 Ontgiften

 Bloedzuiverend : brandnetelthee

 Darmsanering toepassen : engels zout

 Ontgifting lever : paardenbloemthee, Mariadistelthee, artisjokthee drinken

 Toevoegen van :

 Vitaminen : A, B, E, C en foliumzuur

 Mineralen : kalium, magnesium, zink, selenium, chroom

 Eten van veel vers fruit en groenten

 Drinken van rozemarijnthee

INSEKTENBETEN

Behandeling :

Uiensap, azijn, citroen, smalle weegbree, gekneusde klimop : uitwendig gebruik

STRESS EN ZENUWPROBLEMEN

Behandeling :

Aanbevolen voeding:

 zoveel mogelijk enkelvoudige suikers nuttigen onder de vorm van rijp fruit of honing

 zenuwversterkend voedsel: honing, raathoning, stuifmeel, koninginnegelei, vloeibaar biergist, tarwekiemen, ginseng

 voedingsmiddelen met een rustgevend karakter: kaki, cactusvruchten, kers, knoflook, meloen, rode bes, mispel, perzik, amandel.

Verboden voeding:

 koffie, alcohol, cola

 industriesuiker(riet- of bietsuiker)

 graanvoeding

 beperking van industrievoeding (voedingsadditieven)

Het opsporen van een eventuele gemaskeerde allergie is steeds aan te raden. Verder is het belangrijk om de algemene gezondheidstoestand zo goed mogelijk te verbeteren maar ook het lichaam te reinigen.

VERHOOGDE CHOLESTEROL

Hart- en vaatziekten zijn nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak in de westerse wereld. De oorzaak wordt toegeschreven aan een ongezonde voeding met een te veel aan dierlijke eiwitten en verzadigde vetzuren. Een te hoog cholesterol en tryglyceriden doet de vaten dichtslibben.

Aanbevolen voeding:

 fruit, bessen, watervruchten vooral ananas, bosbessen, kiwi, kers

 groenten : alle soorten maar vooral broccoli, knoflook, ui, peterselie, selderij

 noten, zaden en pitten

 aardappelen

 honing

 tarwekiemen

 kurkuma gebruiken in gerechten of innemen onder de vorm van voedingssupplement

 extra invoeren van daslook en zwarte aalbes in het menu

 voedingsmiddelen met een goede Na-K verhouding (o.a. banaan, perzik, vlierbes)

 voedingsmiddelen die rijk zijn aan enkelvoudig onderverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren (olijfolie, walnootolie, lijnzaadolie, maïskiemolie, zonnebloemolie)

 thee drinken van : brandnetel (bloedzuiverend) en artisjok (leverondersteunend)

Verboden voeding:

 dierlijk voedsel, vooral dierlijke vetten

 melk en melkproducten

 eigeel

 gebak

 frisdranken

 industriesuiker

 zout beperken (2 à 5 gr/dag)

Dit is slechts een kleine greep uit het aantal kwalen waarbij het aanpassen van het voedingspatroon een enorme verbetering of zelfs herstel kan teweeg brengen.

Uiteraard moet de voeding steeds individueel afgesteld worden. Het spreekt voor zich dat bv. personen met een glutenintolerantie geen stukje brood moeten eten bij een te veel aan maagzuur.

En uiteraard is enkel het voedingspatroon aanpassen in bepaalde gevallen ook niet voldoende om een ziekte te overwinnen maar wel een belangrijk onderdeel dat ieder van ons kan toepassen.

Tot slot wil ik nog eens wijzen op het belang van het toepassen van de juiste voedselcombinaties en het in acht nemen van het goede zuur/base evenwicht om op die manier een optimale spijsvertering te bekomen. (zie vorige blogs)