Huidhonger

door Sandra op 19 december, 2020

De laatste maanden hoor ik meer en meer het woord “huidhonger” over de tong gaan. Huidhonger betekent : de hunkering om aangeraakt te worden

Nu we elkaar vanwege de Corona beperkingen niet meer naar hartenlust mogen knuffelen merken velen pas hoe belangrijk fysieke aanraking is. Als de thuisquarantaine ons iets duidelijk maakt, is het wel dat aanraking een primaire levensbehoefte is.

Deze behoefte aan aanraking ontstaat reeds bij de geboorte.   Bij de geboorte van een kind is een goed huid-op-huid contact tussen moeder en kind, zeker in de eerste voor het kind verwarrende momenten, zeer belangrijk .  Het contact met de moeder neemt de stress van alle vreemde gewaarwordingen weg.  Je baby regelmatig knuffelen versterkt het veiligheidsgevoel, wat belangrijk is voor de verdere ontwikkeling.  Als kind is er niets zaliger dan dicht op mama’s schoot kruipen of bijna plat geknuffeld worden door papa.

Wie als kind te weinig aangeraakt werd, begint zijn relationele leven reeds met achterstand.
Bij het knuffelen komt oxytocine vrij, beter bekend als het ‘knuffelhormoon’. Dat zorgt voor ontspanning, verhoogt de sociale vaardigheden, neemt angstgevoelens weg, doet het cortisol niveau en daarmee ook de stress normaliseren en verhoogt het concentratievermogen. Bloeddruk en hartslag worden genormaliseerd, het verteringsstelsel verloopt beter en de immuniteit stijgt.   Vele mensen moeten deze boost aan oxytocine nu al heel lang missen.

Huidhonger betekent een grote behoefte aan aanraking en helaas merken meer en meer mensen net nu in deze  bizarre Corona tijden hoe belangrijk een menselijke aanraking is.

Velen geraken in eenzaamheid.   Niets is zo ingrijpend en in en in triest als ouders die hun kinderen niet meer kunnen zien op de manier die zij verkiezen en visa versa.

Zolang fysiek knuffelen er nog niet in zit kunnen we dit wel enigszins compenseren door er op een andere manier voor elkaar te zijn.   Een telefoontje, een kaartje, een video-boodschap, het kan wonderen doen om voor velen het gemis aan fysiek contact enigszins op te vangen maar het is helaas niet the real stuff ☹   Laat ons hopen dat we snel terug groen licht krijgen om naar hartenlust te knuffelen.   Ik sta alvast eerst in de rij!

Zodra het terug toegestaan is, staan we trouwens op de praktijk klaar om jullie een welverdiende ontspannende, voetreflex of dieptemassage te geven. Ook dat kan een manier zijn om de huidhonger enigszins tegemoet te komen.

Wil je nu al een massage boeken met 10% korting en de bon gebruiken zodra de praktijk terug mag openen, geef me dan snel een seintje op sandra@adosa.be of sms naar 0491/10.00.66. Je krijgt er bovendien dan nog gratis een gezichtsmasker bovenop te kiezen uit klei of honing.

Hou jullie vooral gezond en probeer ook mentaal weerbaar te blijven. Hopelijk tot snel.