Koolhydraat-arme ontbijten

Wat zijn koolhydraten? 

‘Koolhydraat’ is een verzamelnaam voor verschillende soorten suiker, zetmeel en vezels. Alle suikers zijn koolhydraten, alle zetmelen zijn koolhydraten en sommige voedingsvezels zijn koolhydraten. Alle koolhydraten uit onze voeding, zowel enkelvoudige als complexe, worden in ons spijsverteringskanaal (zo ver als mogelijk) afgebroken en komen uiteindelijk als glucose (vorm van suiker) in ons bloed terecht.

Enkelvoudige koolhydraten

Enkelvoudige koolhydraten vind je onder andere in fruit, melk, honing, siropen en sommige groenten. Ook vind je enkelvoudige koolhydraten in nagenoeg alle producten in de supermarkt. In snoep, koek, ijs gebak en frisdrank zitten heel véél enkelvoudige koolhydraten, maar ze zitten net zo goed in de meeste soorten brood, drankjes en kant-en-klaarproducten (sauzen, soepen, salades, vleeswaren etc.)

Er is een groot verschil tussen de eerste en de tweede groep: in de eerste groep (fruit en groenten) zitten de enkelvoudige koolhydraten in en rondom vezels, vitamines en mineralen. In de tweede groep (snoep en gebak) zitten alléén maar enkelvoudige koolhydraten en geen belangrijke voedingsstoffen. Je lichaam heeft daarom niets aan die tweede groep.

Complexe koolhydraten

Complexe koolhydraten vind je in graanproducten (volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, havermout etc.), aardappelen en groenten. Complexe koolhydraten heten zo omdat het suikers zijn die bestaan uit lange (complexe) ketens van moleculen, in tegenstelling tot de enkelvoudige koolhydraten die kort en simpel zijn qua moleculaire structuur.

Hier zit ook precies het verschil hoe je lichaam de voeding met complexe koolhydraten afbreekt. Omdat complexe koolhydraten complex in elkaar zitten, kost het je lichaam veel meer energie (calorieën) om ze om te zetten in glucose.

Candida-dieet

Patiënten waarbij door een stoelgangsonderzoek is vastgesteld is dat ze een overgroei van candida in de darmen hebben, doen er best aan om deze candida zijn voedingsstoffen te ontnemen, nl. suiker. Dit candida-dieet mag enkel toegepast worden mits een tegelijkertijd afdoden van de candida. Enkel dieet heeft geen zin en maakt bovendien de candida agressiever.

Onderstaande recepten kunnen gebruikt worden ter vervanging van het klassieke ontbijt met brood.

Let op: dit is geen gezond voedingspatroon om maanden lang vol te houden. We doen dit tot de overgroei aan candida is teruggedrongen en gaan dat terug over op een gezond ontbijt dat bestaat uit fruit, noten, zaden en iets van vetstof.

Meer info over gezonde voeding na dit dieetplan vind je bij onze recepten.

Enkele koolhydraat-arme ontbijten :

Notenbrood

Ingrediënten :
  • 500 g noten- en pittenmengeling naar keuze (brazilnoten, walnoten, pecannoten, hazelnoten, pompoenpitten, sesamzaadjes, chiazaadjes, pijnboompitten… en noem maar op)
  • 6 eieren
  • 2 fijngesnipperde uien
  • 3 flinke eetlepels cocosboter
  • provençaalse kruiden naar smaak
  • 1 teentje geperste look
Bereiding :

·         Laat de uien met de look glazig worden in een pan zonder vetstof, voeg nadien de kokosboter erbij om te latensmelten als de pan van het vuur is.

·         Maal ondertussen de notenmengeling fijn in een blender en klop het eiwit van de 6 eieren tot schuim.

·         Meng de notenmix, de uien met de boter, het eigeel van 6 eieren en de kruiden in een grote kom en kruid af met zwarte peper en zeezout naar smaak.

·         Meng het eiwitschuim voorzichtig  onder het notenmengsel.

·         Giet het geheel in een rechthoekige bakvorm bekleed met bakpapier, werk af met een laagje gehakte noten. Bak het brood gedurende een uur in hete lucht op 160°, check even met een priem of het brood binnenin goed droog en gaar is.

Gevuld roerei
Ingrediënten :

·         2 eieren

·         2 plakken magere ham

·         3 plakjes runderrookvlees

·         4 champignons

·         bieslook vers

·         1 eetlepel melk halfvol

·         1/2 eetlepel kokosvet

·         peper

·         zout

Bereiding :

·         Klop de eieren met de melk.

·         Verhit het kokosvet op een laag vuur in een koekenpan en bak de champignons (in kleine blokjes gesneden) goudbruin.

·         Voeg de eieren toe en roer rustig met een houten lepel tot het ei net gestold is.

·         Snijd de ham en het rookvlees in snippers en roer mee met het ei.

·         Neem de pan van het vuur en roer de rest van de melk erdoorheen.

·         Maak op smaak met peper en zout en strooi de bieslook over het roerei.

Havermoutpap
Ingrediënten :
·         1 kopje havermout
·         1 theelepel kaneel
·         walnoten
·         amandelen
Bereiding :

·         Laat de havermout een nachtje wellen (niet noodzakelijk) in koud water zodat je het ’s ochtends minder lang hoeft te koken en de havermout toch makkelijk te verteren is

·         Doe een kopje havermout (meer of minder naar energiebehoefte) samen met 2 kopjes koud water in een pannetje.

·         Dek het pannetje af met een deksel of wat vershoudfolie en zet het in de koelkast.

·         Haal ’s ochtends het pannetje uit de koelkast en zet het op een middelhoog vuur.

·         Wanneer het kookt zet je het vuur laag en laat je het ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken. Wel af en toe doorroeren en in de buurt blijven want het brandt zo aan.

·         Doe de havermout in een kommetje en roer er naar wens een theelepel kaneel doorheen  Strooi er eventueel nog wat walnoten en amandelen over en eet smakelijk!

Je kunt de havermout ook klaarmaken met amandelmelk in plaats van water.

Waar verkrijgbaar?
Havermout en amandelmelk zijn verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels. Koop van de amandelmelk wel de varianten zonder suiker/zoetstoffen. Deze alternatieve melk is ook geschikt voor mensen met een lactose intolerantie (let op: drink geen amandelmelk als je een notenallergie hebt!).

Kokospap
Ingrediënten :
  • 150 ml kokosmelk of amandelmelk
  • 30 gr geraspte kokos
  • 1 theelepel vanille
  • 2 eetlepels amandelmeel
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • Optioneel: zoeten met Stevia of Tagatose
Bereiding:
  1. Breng de kokosmelk/amandelmelk aan de kook.
  2. Roer de andere ingrediënten er doorheen en laat het geheel sudderen totdat de gewenste dikte bereikt is.
  3. Serveren met amandelschaafsel en optioneel zoeten met Sevia of Tagatose.
Crêpes
Ingrediënten (voor 4 crêpes)
·         15 gram proteïnepoeder
·         45 ml water
·         1 eieren
·         5 ml olie

Bereiding

·         Stop alle ingrediënten in de blender en mix tot een glad papje.

·         Doe wat olie in de koekepan.

·         Als deze heet is, voeg 3 eetlepels crêpemix toe..

·         Bak de crêpes lichtbruin aan elke kant (ong. 1 minuut aan elke kant).

Eiermuffins
Ingrediënten :
·        3 eieren
·         allerlei groentenrestje van de vorige dag
·         verse kruiden naar believen
Bereiding :

·        Verwarm de oven voor op 180° C

·        Neem 1 heel ei en 3 eiwitten en kluts deze goed

·        Voeg de groentenrestjes en de verse kruiden toe en roer het mengsel goed onder elkaar

·        Giet het mengsel in een muffinhouder

·        Doe de muffinhouder in de voorverwarmde oven.

·        Controloeer na een minuut of 10  of de muffins klaar zijn

Spinazie-champignon omelet met Italiaanse kruiden
Ingrediënten :

·         3 eieren

·         75 gram spinazie vers

·         50 gram champignons

·         1 bosui

·         handje Italiaanse kruiden

Bereiding

·         Verwijder bij 2 eieren het eigeel en voeg de rest van het eimengsel in een mengbeker.

·         Borstel nu de champignons schoon en snijd ze in plakjes. 

·         Snijd de bosui in ringetjes en houd apart.

·         Was en snijd de spinazie, zorg ervoor dat de spinazie niet te nat meer is, je kan de spinazie eventueel met je handen uitknijpen.

·         Meng de champignons, spinazie en Italiaanse kruiden door het eiermengsel en breng op smaak met peper en zout.

·         Verwarm een koekenpan en fruit hierin de bosui glazig. 

·         Zodra de bosui glazig is kun je het eimengsel toe voegen.

·         Laat de omelet gaar worden op een laag vuurtje in ongeveer 10 minuten, het liefst met een deksel op de pan.

Je kan dit recept iets voedzamer maken door wat geraspte kaas toe te voegen aan het eimengsel (indien je niet lactose-intolerant bent).

Rookvlees met komkommer
Ingrediënten :

·         Komkommer

·         Mager rookvlees

·         Philadelphia roomkaas

Bereiding :

·         Neem een kwart komkommer, snij dessin de lente in 4, zodat je 4 dunne stroken hebt.

·         Neem mager rookvlees, dit zit vaak verpakt met van die velletjes ertussen. Neem heel zo’n velletje, smeer Philadelphia op de plak en rol de komkommer erin.

Zo krijg je 4 rolletjes rookvlees gevuld met komkommer.

Kokos vla
Ingrediënten :

·         300 ml slagroom

·         3 eetlepels Soya Yoghurtvariatie naturel

·         tagatesse of stevia naar smaak

·         paar druppels amandelessence

·         paar druppels rumessence

·         bakje kokos van 55 gram

·         50 gram witte amandelen

·         50 gram hazelnoten

Bereiding

·         Hak de noten fijn.

·         Smelt een klontje boter in een steelpan en doe er een schep tagatesse in. Laat de noten zachtjes karamelliseren (niet te bruin laten worden).

·         Klop de slagroom stijf met zoetstof, meng er de yoghurtvariatie, de kokos, rum- en amandelessences door.
Proef of het zoet genoeg is.

·         Lepel de noten op de bodem van 4 schaaltjes.

·         Schep de kokosvla erop.

Misosoep met boerekool en shitake
Ingrediënten :
  • ½ l water
  • ½ Ui
  • 1 groot blad boerenkool
  • 1 kleine wortel
  • 1 selderstengel
  • 2 cm verse gember
  • 2 shitake’s geweekt
  • ½ koffielepel gedroogde wakame
  • 1 eetlepel rijstmiso
Bereiding :

·         Snij de groenten in blokjes of reepjes terwijl je het water aan de kook brengt.

·         Voeg eerst ui en prei toe.

·         Als het water opnieuw kookt, voeg je de andere groenten, het zeewier en de paddenstoelen toe. 

·         Rasp de gember boven de pot en laat alles 10 minuten koken.

·         Doof het vuur.

·         Schep een beetje van het vocht van de soep over in een kommetje.

·         Los hierin de miso op en voeg terug toe aan de pot.

Chia energiereep

Ingrediënten :

·         10 gram chiazaadjes

·         15 gram kokosrasp

·         5 gram noten ( walnoot,hazelnoot,macadamianoot…)

·         1/2 eetlepel kokosolie

·         Tagatesse of stevia naar smaak

·         1/4 theelepel natuurlijk vanille extract

Bereiding

·         Roer de kokosrasp, de noten, de chiazaadjes,  de tagatesse en tot slot het vanille extract onder elkaar.

·         Maak de kokosolie iets warm totdat deze smelt.

·         Doe wat bakpapier in een schaal. Het beste is om een vierkante schaal te gebruiken in verband met de uiteindelijke vorm, zodat het zich gemakkelijk laat delen.

·         Meng de kokosolie met de kokos en de chiazaadjes.

·         Het mengsel kan nu in de schaal, waarbij je het stevig aandrukt zodat straks een mooie reep ontstaat.

·         Zet de schaal in de koelkast zodat de energiereep mooi stevig wordt.

·         Na ongeveer 2 uur kun je de schaal uit de koelkast halen en snijd je deze in mooie repen.

·         Wikkel de repen in aluminiumfolie en leg ze in een broodtrommeltje of andere luchtdichte verpakking.

Smoothie

Ingrediënten :
  • 100 gram aardbeien
  • 200 ml  yoghurt
  • eventueel zoeten met tagatesse of stevia
Bereiding :
  • Was de aardbeien en snijd de steeltjes er af
  • Snijdt in stukjes
  • Voeg de yoghurt toe
  • Blenden en dadelijk uitdrinken

Gebakken appelen

Ingrediënten :
  • 1 appel
  • kaneel
  • kokosvet
Bereiding :
  • 1 appel in schijven snijden
  • bakken in een beetje kokosvet, overstrooien met kaneel