Het Corona en andere virussen.

Door sandra op 30 januari, 2020 – 00:29

Deze week vertelde een vriendin me dat ze schrik had om besmet te worden met het Corona-virus.

Dit zette me er toe aan om nog eens een blog te schrijven.

Dienen we er bang voor te zijn?

Infectie met het Corona-virus veroorzaakt griepachtige symptomen en leidt bij sommige patiënten tot longontstekenig wat uiteraard nog steeds dodelijk kan zijn. Dus we moeten de impact van het virus niet onderschatten.

Meer info over het Corona virus vind je hier : https://www.health.belgium.be/nl/veelgestelde-vragen-over-het-nieuw-coronavirus

Maar moeten we bang zijn voor een besmetting met het Corona-virus?   Dat is de vraag die velen bezig houdt.

Het virus rukt meer en meer op richting Europa dus de kans dat iemand in jouw omgeving er mee in aanraking komt wordt helaas groter en groter.  Maar toch is de kans nog steeds ontzettend klein.  

Desalniettemin : een verwittigd man/vrouw is er 2 waard dus ik geef jullie hier graag een aantal tips mee hoe je je kan beschermen tegen virale infecties.  Deze tips zijn zeker niet limitatief maar je komt er toch al een heel eind mee 🙂

Ooit zei mijn behandelende therapeut : “De beste therapeut voor jezelf, ben je zelf.”  En dat klopt inderdaad.  Dus wat kan je nu zelf doen om je zo goed mogelijk te beschermen tegen het Corona en andere virussen?

Er zijn wel een aantal maatregelen die je zelf kan nemen om de kans op besmetting te verkleinen zoals hygiënische maatregelen bv. handen voldoende wassen, deurknoppen op tijd ontsmetten, besmette personen uit de weg gaan, …

Wees je er van bewust dat bij iedere infectieziekte het afweermechanisme een rol speelt. De mens is verbonden met de buitenwereld via mond, neus, huid.

Binnenbrengen van ziekteverwekkers via voeding, aanraking en inademing is onvermijdelijk. Één soort van deze ziekteverwekkers zijn virussen, waaronder het Corona virus.

Gelukkig beschikt het menselijk lichaam over een natuurlijke verdediging : het afweersysteem of de immuniteit.

Voor een goed werkend immuunsysteem is een gezonde spijsvertering noodzakelijk.

Verkeerde eetgewoonten, antibioticabehandelingen, NSAID’s, infecties, erfelijke aanleg enz. kunnen de darmflora en hierdoor het immuunsysteem verstoren.

Een heel belangrijke voorzorgsmaatregel bij het weerstaan van virale infecties is er voor zorgen dat je immuniteit goed blijft / wordt.   Ons lichaam is namelijk in staat om alle virale infecties zelf het hoofd te bieden indien je lichaam optimaal werkt.  Dat is ook de stelregel vanuit de Natuurgeneeskunde : het zelfgenezend vermogen van het lichaam in balans brengen op fysiek, mentaal en emotioneel vlak.

Voor een goede gezondheid en weerstand zijn de darmen van groot belang.   De uitspraak : “De dood huist in de darmen”, geeft aan hoe belangrijk de kwaliteit van de darmen is.  80% van de immmuniteit zit nl. in de darmen.
Meer info over het belang van gezonde darmen vind je hier : http://www.adosa.be/gezonde-darmen-de-basis-van-een-goede-gezondheid

Laat me aan deze blog toevoegen dat ook bij het overwinnen van virale infecties de darmen van groot belang zijn, net omdat 80% van de immuniteit daar te vinden is. 

Wat kan je zelf nog doen om op korte termijn je immuniteit te verhogen? 

“Laat je voeding je medicijn zijn.”   Deze uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde heeft vandaag de dag nog altijd zijn waarde.

Niet alleen kan het uitsluiten van ongezonde voeding zoals alcoholische dranken, koffie, cola en andere (light) frisdrank, fastfood, industriesuiker, dierlijke melk en tarwe heel wat betekenen voor je algeheel welbevinden maar het inschakelen van de correcte, gezonde voeding biedt een groot aantal voordelen.  Het biedt het organisme alles wat het nodig heeft om goed te functioneren, maakt op een gemakkelijke manier energie vrij en heeft een opbouwende en reinigende werking.

Voeding zou in de eerste plaats een manier moeten zijn om vitaminen, mineralen, … aan te dragen om ons lichaam toe te laten optimaal te functioneren en dus het hoofd te kunnen bieden aan ziekteverwekkers die op ons pad komen.

Er is dan ook een levensgroot verschil tussen eten en zich voeden! Ieder van ons heeft een ongelooflijk groot zelfherstellend mechanisme in zijn eigen lichaam! Kunst is om dit te ondersteunen en o.a. voeding speelt hierbij een grote rol. Ik geef hierbij dan ook graag een aantal voorbeelden van hoe voeding je kan helpen om je immuniteit te ondersteunen.

Eerst en vooral bespreken we een aantal dagelijks te nuttigen voedingsmiddelen die je immuniteit enorm kunnen boosten.

Met stip op vijf kunnen we de volgende voeding aanraden :

Amandelnoten:

 Ø zitten boordevol vitaminen en gezonde vetten.

 Øaanwezigheid van Vit. E = de sleutel tot een gezond immuunsysteem

Tijm:

 Ø  veel gebruikt genees- en keukenkruid .

Ø  tijm werkt algemeen immuniteitsversterkend.

Knoflook:

Ø  is al duizend jaar gekend als genees-en keukenkruid.

Ø  gebruik de bol in gerechten, als genezend middel en als essence.

Ø  van de bekende plantaardige antibiotica behoort knoflook tot de soorten met de sterkste werking.

Ø  helpt tegen verscheidene schimmels en virussen

Ø  sap of rauw gegeten = zeer geschikt als preventie tegen griep.

Citroen :

Ø  bevat naast Vit C en Vit. uit de B groep, mineralen en spoorelementen zoals calcium, ijzer, mangaan, koper, selenium en fruitzuren.

Ø  activeert bovendien de witte bloedlichaampjes.

Bosbessen :

Ø  bevatten een soort flavonoïde : stimuleert het immuunsysteem

Ø minder kans op infectie van de bovenste luchtwegen

Ter ondersteuning van onze immmuniteit kunnen we absoluut een beroep doen op onze vrienden de bijtjes en gebruiken wat zij ons leveren.   We noemen dit Apitherapie.  Volgende stoffen kunnen zeker bijdragen aan een betere immuniteit :

 Honing :

Ø  is meer dan een zoetstof

Ø  bevat alle noodzakelijke vitaminen, mineralen en spoorelementen die een mens nodig heeft

Ø  Honing : van goede kwaliteit = immuunversterkend

Propolis :

Ø  de natuur gaf ons nauwelijks iets beter

Ø  Propolis  = hars van bomen, vooral bladknoppen

Ø  geen enkel ander product in de natuur door dieren verzameld  en voor de mens beschikbaar, dat zo veel natuurlijke antibiotica bevat.

Ø  heeft bij inname door de mens een brede weerstandverhogende werking tegen virussen, bacteriën en schimmels.

Ø  bewerkt een algehele toename van de immuniteit.

Stuifmeel :

Ø  het dagelijks brood van de bijen

Ø  naast natuurlijke suikers bevat het o.a. nog eiwitten, aminozuren, alle noodzakelijke vitaminen, vetten, mineralen en antibiotische stoffen.

Ø  deze  rijke samenstelling helpt om ons vitaler te voelen en om tekorten aan te vullen.

Ø  ondersteunt heel onze stofwisseling

Ø  stimuleert ons immuunsysteem

Koninginnebrij : 

Ø  kostbaar en complex

Ø  wordt door de bijen zelf gemaakt en niet in de natuur verzameld.  

Ø  door zijn zeer hoge concentratie aan een hele reeks vitaminen en vooral aan vitaminen B = gunstige invloed op ons ganse immuunsysteem.

Enkele weerstandsverhogende fytotherapeutische middelen die we zeker ook kunnen inzetten in onze strijd tegen een virale infectie zijn de volgenden :

Ø  Echinacea : is wellicht het bij het grote publiek bekendste kruid 

     Echinaforce van A.Vogel wordt gemaakt van rode zonnehoed (Echinacea purpurea). Deze geneeskrachtige plant stimuleert de activiteit van het immuunsysteem, waardoor de weerstand tegen bacteriële en virale infecties toeneemt.      Hierdoor wordt u minder snel ziek en herstelt u sneller in geval van ziekte.

  ØBeta-glucanen : gewonnen uit zwammen, ondersteunt de normale werking van het immuunsysteem en de natuurlijke weerstand bv. Immunix van ixX-Pharma

Verder kunnen we ook nog het gebruik van etherische oliën aanraden en meer bepaald : 

Ø  Grove Den : zet de luchtwegen open en verhoogt de immuniteit door zijn werking op de bijnierschors. 

Ø  Tea Tree : Anti-viraal middel, kan ook preventief gebruikt worden 

Ø  Niaouli : de eerste keuze bij sinusitis

Ø  Eucalyptus : werkt ontzwellend op de luchtwegen en slijmoplossend

Ø  Ravintsara : wordt gebruikt bij symptomen van virale infectie

Het homeopatische middel met de bijna onuitspreekbare name Osillococcinum kan zeker ook ingezet worden, zelfs preventief in de strijd tegen virale infecties.

We kunnen dus zelf heel wat doen om onze immuniteit te boosten zodat virale infecties geen (tot nauwelijks) kans maken om ons onderuit te halen.

We dienen het virus zeker niet te minimaliseren maar ook niet overmatig bezorgd te zijn. Angst is een slechte raadgever en verzwakt bovendien door de stressrespons je immuniteit.  Indien je angst hieromtrent erg groot is, kan je je altijd laten ondersteunen door Bachbloesems.  Het neemt uiteraard de kans op besmetting niet weg maar wel je angst hierover.  Zie meer info : http://www.adosa.be/bachbloesems 

Tot slot : de meest voorkomende klachten bij het Corona-virus zijn (hoge koorts), hoesten, spierpijn en benauwdheid.   Lijdt u aan deze klachten en is het mogelijk dat u met het virus in aanraking bent gekomen, aarzel dan niet om een arts te raadplegen want uiteraard is voorkomen, beter dan genezen.  Vooral kwetsbare personen : baby’s, mensen met een immuundeficiëntie, ouderen dienen extra in de gaten gehouden te worden.

Wenst u meer info i.v.m. het versterken van je eigen immuniteit, aarzel dan niet om contact met me op te nemen voor een vrijblijvend gesprek via adosa@live.be of SMS 0491/10.06.66